Salut!

Bine ai nimerit pe umila mea pagina electronica, unde imi astern de obicei gandurile. Sper sa iti placa ce vei citii aici si poate, de ce nu, sa te inspire si pe tine. Vizionare placuta!

Citat inspirativ: " Mai bine sa iubesti si sa pierzi decat sa nu iubesti niciodata! "

Etichete

sâmbătă, 20 februarie 2010

Vincent van Gogh < Noapte instelata>


Aceasta celebra lucrare este una dintre cele mai vizionate lucrari ale artistului van Gogh.
Aceasta este expusa in Muzeul de Arta Moderna din New York, reprezentand o impresionanta demonstratie a unui mod unic de a percepe si interpreta natura.Acest artist a stiut cum sa- si proiecteze sentimentele asupra lucrurilor pe care le vedea in jurul sau. Lucrarea a fost creata in azilul de la St. Remy, in iunie 1889 ceea a sublinieaza vechimea care ii ofera o mai mare valoare.
Nici un artist pana la van Gogh nu a pictat cerul, noaptea, cu un sentiment atat de teribil fata de maretia si misterul universului.
Cerul, stelele si semiluna sunt inlantuite intr- un fermecator ritm unduios. Desi pictura transmite un sentiment de fervoare emotionala coplesitoare, este vorba totusi mai degraba de un plan frumos calculat decat o efuziune spontana, cu copacii jucand rolul unui ornament astral, ce echilibreaza subtil compozitia.
Stelele sunt marite, dand impresia ca sunt apropiate foarte tare de pamant, astfel se face o legatura fantastica intre astru si terestru.
Copacii ce "rasar" in aceasta compozitie aduc o intunecime aparte, " par a fi niste ierburi de foc" .
Dealurile din fundal par a fi valurile unei mari in plina furtuna.
Spiralele de lumina ce se rasucesc pe cer par a fi niste aurole ce leaga stelele in Univers.
Aceasta opera emite o emotie complexa. Furia, tumultuoasa negura ce domina in mintea artistului. Aici, artistul pare sa domine ca un zeu toata pata de culoare ce vrea sa fie lumea in noapte.
Foloseste pete de culori mari. Cea mai predominanta fiind galbenul.
" Galbenul este simbolul tineretii si al nemurii divine. El este culoarea zeilor. Lumina de aur devine uneori o cale de comunicare cu sens dublu, un mijloc intre oameni si zei.De altfel culoarea galben confera stapanire de sine marind autocontrolul si amplificand starea de luciditate mentala. La nivel mental ajuta la dobandirea unei profunde cunoasteri, facand posibila atingerea unei stari de intelepciune." Este posibil ca datorita faptului ca avea unele probleme mentale sa foloseasca aceasta culoare.
Mai foloseste contrastul culorilor complementare , iar prin aproprierea a doua culorilor emite, vizual, o alta, folosind tehnica pointilismului.
Lucreaza oarecum tehnic in construirea caselor unde conturul inchis predomina.
Am fost impresionata de cum se vedea lumea prin ochii acestiu artist, Vincent van Gogh.Modul lui de a percepe, vedea, contura lumea care ne inconjoara este unic, fantasic si bineinteles, plin de culoare fizica si, spirituala.
Parerea mea este ca acest artist este un poet al culorii, al aratei pe panza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu